Öne Çıkanlar

Notcoin: Dokunarak Kazanmanın Sonu Mu Geldi?

Her yaştan oyuncunun büyük bir ilgi gösterdiği ve Türkiye’de oldukça popüler olan Telegram tabanlı Web3 oyunu Notcoin’in kurucusundan dikkat çekici açıklamalar geldi.

Dubai’de düzenlenen Token2049 etkinliği sırasında Cointelegraph’a konuşan Notcoin’in kurucu ortakları Sasha ve Vladimir Plotvinov, Web3 oyunlarının eğlence açısından daha derin ve ilgi çekici projelere yönelmesi nedeniyle dokundurdukça kazandıran oyunların “muhtemelen sona erdiğini” ifade ettiler.

Sasha Plotvinov, “Farklı oyun türleri göreceğiz çünkü dokunarak kazandıran oyunlar sürdürülebilir değil ve muhtemelen sona erdi” diyerek sektörün geleceği hakkında düşündürücü bir değerlendirmede bulundu.

NOT’un piyasa değeri bir yılda düştü

Geçen yılın aynı döneminde, 2024 Mayısı’nda Notcoin’in kripto parası NOT’un değeri 1,2 milyar doları bulmuştu. NOT, 0,02 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmışken, şu anda 0,002 dolara gerilemiş durumda. ATH seviyesinden %92 uzakta olan NOT’un piyasa değeri 226 milyon dolara kadar düştü. Telegram’ın popüler oyunlarından Notcoin, piyasaya sürüldükten sonra sadece üç ay içerisinde 30 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmayı başarmıştı.

Oynadıkça kazandıran Web3 oyunlarının sorunları

Web3 oyun sektöründe oyna-kazan modeli benimseyen birçok projede token ekonomilerinin düzgün bir şekilde yapılandırılmadığı gözlemleniyor. Bu durum, kullanıcıların aşırı ilgi göstermesi ve sonuç olarak saldırgan bir enflasyon artışına neden olarak token’ların değer kaybetmesine yol açıyor.

Telegram oyunlarında sosyal etkileşim eksikliği

Kullanıcıların oyun oynama motivasyonlarını ele alan Notcoin’in kurucusu Sasha Plotvinov, “Kullanıcıların temel motivasyonu genellikle kazanç sağlamak. Ancak aynı zamanda daha eğlenceli bir deneyim arayışı içindeler, arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirmek ve sosyal bir ortam oluşturmak istiyorlar.” şeklinde konuştu. Plotvinov, Telegram oyunlarındaki sosyal etkileşim eksikliğinden bahsederek Web3 oyun ekosisteminin bu açıdan yenilikler getireceğine inandığını belirtti: “Bu alanda gelişme sağlamak zaman alabilir. Telegram, mevcut durumda ‘gerçek oyunlar’ sunmuyor ama geleceğe dair umutluyum.”

Dokunarak kazandıran oyunlar çökmüş olsa da, Web3 oyun ekosisteminin yeniden canlanma potansiyeli var mı? Plotvinov, Telegram’ın oyun ekosistemlerinin Facebook ve WeChat gibi platformlarla benzer özellikler taşıdığını ifade ederek, “Şansımıza inanıyoruz çünkü WeChat ve Facebook gibi oyun ekosistemine sahip büyük bir platforma sahibiz ve bu da çok büyük bir pazar sunuyor. Kullanıcı sayısı neredeyse eşit.” dedi. Ayrıca, Telegram’ın hali hazırda büyük yayıncılar ve yatırımcı fonlarından yoksun olduğunu, ancak zamanla büyüme kaydedeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu