Çocuklarla Cinsellik: Erken Eğitimin Önemi

Çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemek gerekmiyor.
Uzmanlar, çocukların bu konularda bilgi sahibi olmalarının, bedensel, ruhsal, duygusal ve zihinsel gelişimlerinde büyük önem taşıdığına dikkat çekiyorlar.
Ayrıca, erken yaşlarda yapılan bu konuşmalar, çocukların istismar gibi durumlara karşı korunmalarında da etkili oluyor.
Cinsellik konusunun sadece üreme ile sınırlı olmadığını belirten uzmanlar, bu konunun insan hakları ve değerlerle bağlantılı olarak daha geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini vurguluyorlar.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) hazırladığı uluslararası rehberde, cinsellik sekiz temel konu ile ilişkilendirilmiştir.
Farklı yaşlardaki çocuklarla cinselliğin nasıl konuşulması gerektiği merak ediliyor.
‘İnsan haklarına girişte önemli bir kazanım’
Cinsellik ile ilgili iletişim, çocukluk döneminin başlangıcında başlayabilir. Bu süreçte bedene saygı konusu öne çıkıyor.
UNICEF’e göre, çocuklar beş yaşından itibaren bedensel haklarını öğrenerek bedenleriyle ilgili sınırlar koymayı öğreniyorlar.
BBC Türkçe‘ye açıklamalarda bulunan Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı) Cinsel Sağlık Eğitim Programı Koordinatörü, ebeveynlerin çocuklarının özel alanına saygı duymalarının önemini vurguladı.
“Çocuk genel olarak değerli olduğunu bilir. Bedeninin tüm bölgelerinin özel ve ona ait olduğunu öğrenir. Diğer insanların da değerli ve özel olduğunu fark ettiğinde, bu durum insan haklarına giriş noktasında önemli bir kazanım oluşturur” ifadelerini kullandı.
Ancak aksi durumda, çocuklar için riskli durumlar gelişebilir. Yıldırım, yetişkinlerin çocuklara rızası olmadan dokunmasının, çocuklara “Yetişkinler bana istediği şekilde dokunabilir” mesajı verdiğini söylüyor.
Ayrıca çocukların ebeveynlerine ve bakım verenlerine her konuda soru sorabileceklerini bilmelerinin önemli olduğunu belirtiyor.
“Eğer yanıtı bilmiyorsak, çocuğa cevabı araştıracağımızı söyleyip geri dönmeliyiz.” şeklinde ekliyor.
Küçük çocuklar için öğrenme fırsatları ortaya çıktığında doğru yanıtların verilmesi gerektiğini de vurguluyor.
Örneğin, “Çocuk hamile bir kedinin karnının neden şiş olduğunu sorduğunda, bu soruya uygun bir yanıt verilmesi gerekiyor” diyor.
Çocuğu geçiştirmek veya kaçamak yanıtlar vermek, ileride bu konuları güvenle konuşma olasılığını azaltıyor.
BBC Türkçe‘ye açıklama yapan cinsel sağlık uzmanı Rayka Kumru, çocukların ailelerinden yeterince yanıt alamadıklarında yanlış kaynaklara yönelme ihtimallerinin arttığına dikkat çekiyor.
Avustralya’daki Curtin University’den seksoloji yüksek lisansı mezunu olan Kumru, çocukların cinsellik konusunda kendi kültürel değerleri doğrultusunda bilgi edinmesinin, ileride iletişimlerini kolaylaştıracağını ifade ediyor.
Kumru, bu durumun çocukların olumsuz durumlarda ebeveynlerinden destek almalarına da olanak sağladığını belirtiyor.
‘Ebeveynlerin tek rakibi Google’
Uzmanlar, ailelerinden güvenilir bilgiler alamayan çocukların internete başvurma olasılıklarının arttığını belirtiyor.
Kumru, “Ebeveynlerin tek rakibi Google” diyerek, yetişkinlerde bile Google’a sorulan bir sorunun kafa karışıklığı yaratma potansiyelini vurguluyor.
Çocukların, internet üzerinden edindikleri bilgilerin yanıltıcı olabileceğini belirten Kumru, bu tarz kaynakların, yanlış anlayışların ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade ediyor.
TAP Vakfı tarafından yapılan