Ekonomi

Yapay Zeka İle Geleceği Şekillendiren Zirve!

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde ‘Yapay Zeka Etkisi Sektörleri ve İş Dünyasını Nasıl Değiştirecek?’ konulu panel gerçekleştirildi. Paneldeki konuşmasında KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri ve Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, “Sektör olarak baktığımızda, bireysel deneyimleri yakalamaya çalışan tüm alanlar yapay zekaya adapte oluyor. Bizler de bu duruma uyum sağlamaya çaba gösteriyoruz” şeklinde ifade etti.

Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), 14. kez Türkiye ve dünyanın önemli siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini bir araya getirdi.

‘Değişen Küresel Gerçekler ve Gelecek 5.0’ temasıyla gerçekleştirilen zirvenin ana sponsorluğunu Rönesans Holding üstlenmiştir.

UEZ 2025’in ikinci günündeki altıncı ve son panelin başlığı ‘Yapay Zeka Etkisi Sektörleri ve İş Dünyasını Nasıl Değiştirecek?’ olarak belirlendi ve panelin sponsoru Bahçeşehir Koleji oldu.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen TİKO Kurucusu ve Girişimci Sina Afra, yapay zekanın günümüzde herkesin yaşamında önemli bir yer edindiğini belirtti. Sina Afra, yapay zekanın farklı sektörlerdeki etkilerini ele alacaklarını ifade etti.

KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri, Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, şunları dile getirdi:

“Yapay zeka aslında 1970’lerden beri var. İlk başlarda kurallara bağlı bir şekilde çalışıyordu. Ancak günümüzde üretken yapay zekanın etkinliği ile daha yaratıcı bir boyut kazandı. İlk kez bir teknoloji, yani yapay zeka, kurumsal hayatta belirli bir olgunluğa ulaştı ve daha sonra bireysel kullanıma açıldı. 2022 yılının Kasım ayında üretken yapay zekayı aktif olarak kullanmaya başladık ve bugün de kurumların kendini bu duruma adapte etmesi gerekiyor. Dolayısıyla, bireysel deneyimleri artırmaya çalışan tüm sektörler yapay zekaya geçmeye başladı. Biz de iş süreçlerimizi yapay zeka ile dönüştürmeye başladık. Ayrıca sektörümüzdeki önemli bir değişim, her tür dijital dönüşümün yapay zekanın etkin kullanımı ile birleştirilmesi gerektiği.”

‘BÜYÜK VERİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İÇİN KULLANILIYOR’

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, şunları söyledi:

“Sinpaş, 50 yıllık bir gayrimenkul şirketi ancak son 10 yıldır büyük veriyi müşterinin memnuniyetini artırmak amacıyla kullanıyoruz. Bu sayede, reklam ve pazarlama süreçlerimizde doğru kararlar alarak müşterilerin yaşam konforuna ve yatırım deneyimine yönelik ihtiyaçlarını daha iyi tespit edebiliyoruz. Yapay zekayı iş süreçlerimize entegre ettiğimizde, reklam ve pazarlama maliyetlerimizde yüzde 50 oranında bir tasarruf sağladık. Bu da karlılık ve sürdürülebilirlik açısından büyük bir fayda sağlıyor. Önümüzdeki dönemde daha fazla yatırım yapmayı planlıyoruz.”

‘MARKALARI AKTİVASYONLARLA BAĞLAYABİLEN ŞİRKETLER ÖN PLANA ÇIKACAK’

Turnaoglu Turnaround Consultancy Kurucu Ortak Tankut Turnaoğlu ise şunları belirtti:

“Yapay zeka, karar verme süreçlerim üzerinde önemli bir etki yarattı. P&G’deki deneyimlerim üzerinden düşündüğümde, yapay zekanın bir şirketin nasıl kurulmasında çok büyük rol oynayacağını görüyorum. Şirketlerin çoğu AI projelerine sahip, fakat bunların yalnızca yüzde 26’sı değer yaratıyor. Bu durum, rekabetin yeni başladığını gösteriyor.”

“Son zamanlarda, değer zincirinde gördüğümüz yapay z

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu