Sağlık

Evcil Hayvanlar, Dijital Bağımlılığı Azaltıyor!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden (SCÜ) Prof. Dr. Tuncay Dilci, evde hayvan beslemenin mutluluk hormonlarını artırdığına dikkat çekti. Hayvanlarla etkileşimde bulunan bireylerin, dijital nesnelerden uzaklaşma eğiliminde olduğunu belirten Dilci, bu durumun hayatın içerisinde olma hissini güçlendirdiğini ifade etti.

SCÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Üretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital bağımlılık ile mücadele konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yapılan araştırma, dijital bağımlılığı olan çocukları bulunan 300 aile üzerinde gerçekleşti. Dilci, bu kişilerde evde hayvan beslemenin dijital bağımlılık oranını 26,7 oranında azalttığını ifade etti. Çalışma, bağımlı ve bağımlı olmayan gruplar arasında karşılaştırmalı bir analiz içeriyordu. Hayvanlarla kurulan duygusal bağın, bireylerin mutluluk hormone salınımını artırdığını söyleyen Dilci, bu durumun sorumluluk duygusunu da beraberinde getirdiğini vurguladı. Ayrıca, hayvanların insanlardaki içgüdüsel bağları güçlendirerek diğer canlılara karşı daha duyarlı hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

Evde kedi beslemenin etkilerine de dikkat çeken Prof. Dr. Dilci, kedi sahiplerinin dijital bağımlılık oranının, köpek sahiplerine göre daha düşük olduğunu belirtti. Araştırmaya göre, köpeklerle olan duygusal bağın daha sınırlı olmasının bu duruma katkı sağladığını kaydetti. Kedi sahiplerinin daha az bağımlı olmasının nedeninin kedilerin oyuncu ve hareketli yapıları olduğunu belirten Dilci, çocukların sağlıklı bir yaşam sürmesi için hayvanlarla kuracakları dostluk ilişkilerini teşvik etti. Ayrıca, çocukların hem duygusal hem sosyal hem de fiziksel gelişiminde, hayvanlarla iletişim kurmanın önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Örneğin, dijital nesnelerle oynayan bir çocuğun yanına gelen bir kedinin, çocuğun dijital cihaz ile arasına mesafe koymasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu