AB Karbon Fiberi Yasaklıyor: Araçlar Uçuracak mı?

Avrupa Birliği, otomobillerde karbon fiber kullanımını engellemeyi planlıyor ve bu yönde hukuki süreçlere başlandığı duyuruldu.
Günümüzde pek çok araçta karbon fiber parçaların yer aldığı bilinmektedir. Birçok süper otomobil de karbon fiber gövde yapısı üzerine inşa edilmektedir. Hem hafif hem de dayanıklı olan karbon fiber, bu kez Avrupa’dan gelen beklenmedik bir gelişme ile gündeme geldi. Henüz kesin bir karar verilmemiş olmakla birlikte, Avrupa Birliği, karbon elyaf liflerinin insan vücudu ile temas ettiğinde olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda görüş bildiriyor. Bu nedenle, karbon fiberin “tehlikeli madde” statüsüne alınarak otomotiv sektöründe kullanımının yasaklanması hedefleniyor. Kurşun, cıva, kadmiyum ve hekzavalent krom gibi tehlikeli olarak sınıflandırılan maddelerle birlikte karbon fiberin de bu kategoriye dahil edilmesi planlanıyor. Ayrıca, yasal düzenleme gerçekleşse bile, kullanımın 2029’dan önce yasaklanmayacağı kaydedilmektedir.
Güney Kore merkezli büyük firmalardan Hyundai, son aylarda elektrikli araçlarının kalitesini artırmak amacıyla Toray Industries ile iş birliği yapmıştı. Bu ortaklık ile, hafif ama yüksek mukavemetli malzemelerin elektrikli araçların bataryaları ve motorlarının performansını geliştirmek için kullanılacağı bildiriliyor. Karbon fiber takviyeli polimer (CFRP) parçalarının elektrikli araç altyapılarına entegrasyonu konusunda ortak araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülecek olan bu ikili, Hyundai’nin gelecek elektrikli araçlarını birçok açıdan daha rekabetçi bir hale getirebilir. Küresel karbon fiber pazarında lider konumda bulunan Toray’ın ürettiği gelişmiş malzemeler, hafiflik, dayanıklılık ve ısıya karşı direnç gibi özellikleri ile otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılmakta olup, Toray ile çalışan şirketler arasında uçan taksiler üzerinde çalışan Joby Aviation ve Lilium gibi isimler de yer almaktadır.