BM’den Rusya’ya Çekilme Çağrısı: 93 Evet Oyu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, Rusya’nın Ukrayna‘dan derhal ve şartsız askerlerini geri çekmesini talep eden karar tasarısı 93 “evet” oyuyla kabul edildi. Oylama sırasında, aralarında ABD’nin de bulunduğu 18 ülke “hayır” oyu verirken, 65 ülke ise çekimser kaldı.
BM Genel Kurulunda, Rusya- Ukrayna savaşının 3’üncü yıldönümünde gerçekleştirilen oylamada, Rusya’nın Ukrayna‘dan derhal ve şartsız askerlerini geri çekmesini talep eden karar tasarısı kabul edildi. 93 “evet” oyu almasına karşın, 18 ülke buna karşı “hayır” oyu kullandı.
Karar tasarısında, Rusya’nın Ukrayna‘dan tamamen ve şartsız olarak çekilmesi gerektiği, diğer ülkelerin Ukrayna‘nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi, savaşın barışçıl yollarla çözülmesi ve 2024 yılı içerisinde sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı. Oylama öncesinde ABD, Ukrayna‘ya farklı bir karar tasarısını desteklemesi için baskıda bulundu. Bu önerinin, Rusya’nın saldırganlığını belirtmeden savaşa son verilmesini talep eden bir metin olduğu ifade edildi. Ancak Ukrayna, işgali açıkça dile getiren kendi tasarısını geri çekmeyi reddetti. Bunun sonucunda, ABD Ukrayna‘nın kararına “hayır” oyu verdi. Bu durum, hem Ukrayna hem de Avrupa ülkeleri tarafından büyük tepki topladı.
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mariana Betsa, BM oylaması öncesinde yaptığı konuşmada, ülkesinin meşru müdafaa hakkını kullandığını belirtti. Betsa, Rusya’nın saldırısının BM Şartı’na aykırı olduğunu vurguladı ve “Tüm ulusları, BM Şartı’nın, insanlığın ve adil barışın yanında durmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD’nin “hayır” oyu vermesi üzerine Ukrayna heyeti, bu durumdan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Diplomatik kaynaklara göre, bu konuya ilişkin Ukrayna ve ABD arasında gergin görüşmeler yaşandı.
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e yönelik eleştirilerini artırarak, Kiev yönetimini savaşı başlatmakla suçladı. Trump, Zelenskiy’i “diktatör” olarak tanımladı ve Ukrayna’nın hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
BM Genel Kurulu, Ukrayna konusundaki tartışmaların ana platformu haline gelirken, Güvenlik Konseyi Rusya’nın veto hakkı nedeniyle önemli bir karar alamadı. BM Genel Kurulu’nda alınan kararlar yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, uluslararası kamuoyunun tutumunu yansıtması açısından büyük önem taşımaktadır. – NEW YORK