Sağlık

93 Yaşında Ruhi Dede’den Sağlıklı Yaşam Tüyoları!

93 yaşındaki Ruhi Dede sağlıklı yaşamın sırlarını paylaştı

93 yıllık yaşam tecrübesiyle gençlere meydan okuyor

KOCAELİ – Kocaeli’de 93 yılı geride bırakan Ruhi Ayaz, sağlıklı yaşamanın püf noktalarını anlattı.

Derince ilçesinde yaşayan ve iki çocuk babası olan Ruhi Ayaz, hem fiziksel görünümü hem de yaşam tarzıyla çevresindekilerin beğenisini topluyor. 2008 yılında eşini kaybettikten sonra hayata sıkı sıkı sarılan Ayaz, tüm işlerini bireysel olarak yürütmesiyle örnek bir yaşam sergiliyor. “Ruhi Dede” unvanıyla tanınan Ayaz, sağlıklı yaşamın temel taşlarını dengeli beslenme ve düzenli hareket olarak tanımlıyor.

“Günde en az 1 kilometre yürürüm”

1950’li yıllarda İstanbul’da bir otelde çalıştığını belirten Ayaz, “O dönemde yemek hazırlığı konusunda pek çok şey öğrendim. Sağlıklı yaşamı hayatım boyunca öncelik haline getirmeye gayret ettim. İzmit’e döndüğümde, beslenmeme dikkat etmeye başladım. Her sabah saat 06.00’da uyanarak mutfakta kendi yemeklerimi hazırlarım. Kahvaltım saat 08.00’de gerçekleşir. Bazen bir haşlanmış yumurta ve yanında 10 zeytin ile birlikte domates ve salatalık tüketiyorum. Sonrasında Tütünçiftliği’ne gidip çayımı içerim. Günde en az bir kilometre yürümeyi ihmal etmem; yaz kış yürüyüş yaparım. Kahvaltıdan önce yürüyüşe çıkar, ardından kahvaltımı yaparım. Yeme içme konusuna son derece dikkat ederim; dışarıda her şeyden tüketmem. Elimdeki malzemelerini kullanarak yemek yaparım ve abur cubur tüketmem” şeklinde konuştu.

“Yemek yapmaya üşenmiyorum”

Ayaz, sebzeleri mevsiminde tüketmenin önemine vurgu yaparak, “Kışın ıspanak, lahana ve pırasa gibi sağlıklı besinler tercih ederim. Yazın yemekleri hafif tutmak gerektiğini düşünüyorum; aşırı yağlı ve salçalı yemeklerden kaçınmalıyız. Kış aylarında et tüketiminde de dikkatli olunmalı; haftada iki kez 100 gram yeterli. Etin ardından 50 gram yoğurt sofrada olmalı; yoğurt sağlıklı bir seçenek. Yemek yapmanın bana zor gelmediğini ve asla üşenmediğimi söyleyebilirim. 75 yaşına kadar çalıştım ve ‘Çalışmak insanı yorar’ söylemine katılmıyorum; çalışmak insanı dinç tutar. İşsiz kalmak kişiyi hareketsiz kılar” dedi.

“Akşam 19.00’dan sonra yemek yemem”

Sağlıklı yaşam için akşam saat 19.00’dan sonra yemek yememeye özen gösterdiğini belirten Ayaz, “Fazla yemek baş ağrısına yol açar. Midenin belirli bir süre boş kalması gerekir. Akşam 19.00’dan sonra sadece su içmeli ve ara ara su tüketmelisiniz. Su, vücut dinç tutar. Kahvaltıda da aşırı abartmamak, iki dilim ekmek bile fazla gelebilir. Kahvaltı hafif olmalı. Haftada bir ya da iki kez balık tüketilmelidir. En fazla 10-15 adet yemeliyiz; fazlası zararlıdır. Üzerine ev yapımı sağlıklı helvadan da yiyebilirsiniz. ‘Sağlıklı yaşamak istiyorum’ diyen herkesin vücuduna özen göstermesi ve sağlıklı gıdalar tüketmesi gerekir” şeklinde ifadelerini tamamladı.

93 Yaşındaki Ruhi Dede, Sağlıklı Yaşamın Sırlarını Paylaştı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu